FEHÉR PÉTER, A BŰVÉSZ – CEREMÓNIAMESTER
Profi ceremóniamester az esküvőtökre – mert kell Nektek

Köszönőajándék. Mivel lepjük meg a vendégeket?

A divat

Pár éve, amikor ceremóniamesterként, először láttam olyat, hogy a vacsorára gyönyörűen feldíszített asztalokon apró tárgyak voltak odakészítve a vendégeknek, aranyos különcségnek tartottam. Az évek múlásával ez a köszönőajándék általános szokássá vált. Már akkor felvetődött bennem a kérdés, hogy vajon mit köszönnek meg a vendégeknek?

Köszönetet a vendégeknek?

Szép lassan képbe kerültem és megtudtam, hogy az ifjú párok ezekkel az apró ajándékokkal köszönik meg a vendégeknek, hogy részt vesznek életük egyik legszebb napján. Furcsa dolognak tartom a mai napig, de kedves szokás.

A köszönőajándék, mint iparág

Erre az apróságra, mint minden ötletre, jó nagy iparág épült. Tulajdonképpen érthető, hiszen ezek az ajándékok legtöbbször filléres tárgyak, amelyek 100% haszonnal értékesítve is olcsóak. Legalábbis darabárban. Megszorozva a vendégek számával már tetemesebb, de legalábbis az esküvő költségvetésében tételnek számító összeget tesznek ki. Egy-egy ilyen köszönőajándék ára 2-300 Ft-tól egészen 1.000-1.500 Ft-ig is terjedhet. 100 fős vendégsereget véve alapul ez 20.000-30.000 Ft-tól akár 100.000-150.000 forintos összeget is jelent. Ezért érdemes átgondolni, hogy mi is legyen ez az apróság. Sok ötletet találhattok az Interneten a saját készítésű apróságokról, vagy akár ki is hagyhatjátok ezt a meglepetést; sokszor látom, hogy a vendégek jó része ottfelejti az ajándékát.

Mégis mit adjunk?

Ha szeretnétek adni ilyet, mert a Ti számotokra fontos, először is azt érdemes eldönteni, hogy valamilyen kis dísztárgyat adnátok, vagy inkább – tartós vagy kevésbé tartós – használati tárgyat. Tapasztalataim szerint kevesebb ajándék marad ott az asztalokon (és nem vész kárba az erre fordított pénz), ha az ajándék használható valamire. Tartós holmi lehet egy kulcstartó, sörnyitó (ilyet is láttam már), elhasználható ajándék egy pici szappan, gyertya – természetesen a nevetekkel és a nagy nap dátumával egyedivé téve. A csinosan becsomagolt finomságok (itt néhány szem macaronra, bonbonra, mézeskalácsra gondolok) is sikert szoktak aratni.

 

A köszönőajándékokat természetesen magatok is elkészíthetitek – ez száz vendégnél már igen időigényes, és anyagköltsége ennek is van. Érdemes jól körülnézni a neten, akár „csináld magad” ötletekért, akár rendelhető ajándékokért, mert rengeteg szolgáltató van, aki nagyszerű köszönőajándékokat kínál, vagy éppen névre szólóan elkészíti.