FEHÉR PÉTER, A BŰVÉSZ – CEREMÓNIAMESTER
Profi ceremóniamester az esküvőtökre – mert kell Nektek

Milyen programokkal készüljünk a nagy napra? Legyen-e vetítés?

Először is: nem kötelező külön programokkal készülni, hiszen a nagy nap elsősorban Rólatok szól. Másodsorban arról, hogy a vendégek esznek-isznak, táncolnak, és remélhetőleg jól érzik magukat. Az újabb trendek szerint viszont valamilyen külön programmal is szoktak szolgálni a vendégek számára. Ezért, mindenféleképpen hasznos, ha megbíztok egy ceremóniamestert, aki koordinálni tudja az eseményeket, mindenről időben értesíti a násznépet és a többi szolgáltatót.

Milyen lehetőségek vannak?

A lehetőségek „végtelenek”, de jó, ha észben tartjuk, hogy a vendégek egy esküvőn nem szeretik a nagyon bonyolult, hosszadalmas feladatokat. Érdemes előkészülni, hogy a lakodalom kezdetekor a ceremóniamester vagy vőfély felkonferálhassa, hogy milyen különleges programmal készült az ifjú pár a násznépnek. Egy jól eltalált és megszervezett program plusz élménnyel gazdagítja a lakodalmat, Nektek pedig örök emlék marad.

… menjünk is szép sorban végig a legkedveltebbeken.

Vendégkönyv / emlékkönyv.

Ez legtöbbször egy normál füzet (A5) méretű, esküvői díszbe felöltöztetett könyvecske. Ez talán az egyik legkedveltebb és legegyszerűbb módja annak, hogy a vendégek maradandó módon tudják jókívánságaikat kifejezni az ünnepelteknek. A vacsora előtt érdemes bejelenteni, hogy van egy ilyen könyvecske, és az ifjú pár kérése, hogy a jelenlévők írjanak bele egy-egy jókívánságot, majd írják oda a nevüket is. Én még a gyerekeket is meg szoktam kérni, hogy ha van kedvük, rajzoljanak valami szépet az ifjú párnak. Tollat minden esetben mellékeljetek a könyvhöz!

Az ujjlenyomatfa készítése.

Ez egy A3-as vagy annál nagyobb méretű lap szokott lenni, amin egy fa van rajzolva csupasz ágakkal. Ezt egy üres asztalra szokták odakészíteni, különböző színű bélyegzőpárnákkal és valamilyen húzogatós törlőkendővel. A ceremóniamester ebben az esetben is felhívja a jelenlévők figyelmét, hogy az ifjú pár kérése, hogy az este folyamán minden vendég fáradjon oda és a tintapárnába nyomott ujjával „rajzoljon” egy levelet a fa valamelyik ágára. Ha toll is van odakészítve, akkor a vendégek a nevüket is odaírhatják a saját ujjlenyomatukhoz.

Vetítés (slideshow)

A vetítés nagyon divatos és most már könnyen megvalósítható program. Kétféle vetítés létezik. Az egyik, amit a fotós szervez, az aznap készült képekből. Ez nagyjából addigra készül el, mire behozzák a tortát. Így, a torta fogyasztása közben már vetíthető is. Ebben az esetben, az előkészületeket általában a fotós végzi és a technikai hátteret is ő biztosítja. Természetesen, ha van ceremóniamester, az sokat segít ebben az esetben is. A másik, divatos slideshow, amit az ifjú pár vagy egy ismerős készít a fiatalok életének addigi fotóiból. Ennél a vetítésnél érdemes pár, fontos szabályt betartani. Legyen egy felelőse a vetítésnek, aki időben elkezdi összekészíteni a hozzávalókat (laptop, hangkábel, hogy ki legyen hangosítva, vetítővászon és projector). A vetítés, ne legyen hosszabb öt percnél. Öt perc is csak akkor legyen, ha elég változatos és figyelemfelkeltő tud lenni, amit a megfelelő aláfestő zenével is lehet fokozni. Az előbbiek betartásával el lehet kerülni azt a kínos szituációt, hogy bejelentéskor még nem tudjuk tíz percig elindítani a filmet.

Az időkapszula.

A szintén népszerű időkapszulához nem kell más, mint egy nagyobbacska zárható üveg és egy csomó papírcetli, akár tömbösített is. Tollat itt is érdemes kikészíteni. A ceremóniamester ezt is felkonferálhatja. El kell mondani, hogy itt annyi csak a feladat, hogy a vendégek egy-egy jókívánságot írnak a cédulákra, névvel ellátva. Utána tekerjék össze és dobják be az üvegbe. Érdemes kihirdetni, hogy erre este 10-ig, vagy a menyasszonytáncig van idejük, mert ekkor ünnepélyesen lezárjuk ezt az üveget és az ifjú pár 5 vagy 10 év múlva, vagy az első gyerek születésekor fogja felnyitni. Kreatív vendégeknek lehet úgy előadni, hogy egy felajánlást írjanak a fiatalok felé. (Pl.: „amikor felbontjátok az időkapszulát, akkor elmegyek hozzátok kitakarítani”.)

Fotósarok, avagy újra hódít a Polaroid.

Természetesen erre is találtok profi szolgáltatókat, de valóban aranykorukat élik a Polaroid fényképezőgépek. Kialakíthattok egy vicces vagy dekoratív hátteret a lakodalom helyszínén, ahol a vendégek saját magukat fotózhatják. Használhattok eldobható gépeket is. Felkérhettek egy profi fotóst, aki meghatározott ideig fotózza azokat a vendégeket, akik élnek a lehetőséggel. különleges kellékeket (paróka, álarc, különböző színes kalapok, sapkák, szemüvegek vagy éppenséggel jelmezek is) elhelyezhettek itt, amelyekkel vicces, és nem mindennapi fotók készülhetnek.

Leddel világító, vagy csak színes lufik eregetése.

Nyilván a ledes lufikat sötétedés után, a led nélküli lufikat még világosban érdemes felengedni. Léteznek már környezetbarát, könnyen lebomló lufik is, így ha ilyet választunk, nem verjük ki a biztosítékot a környezettudatos vendégeknél. Ennél az eseménynél is hasznos, ha a ceremóniamester irányít, vagyis ő tereli a vendégeket a lufieregetés kiszemelt helyszínére, kiosztja a lufikat, majd egy frappáns szöveggel felkonferálja a soron következő eseményt, amely felvezető végén a vendégek a megadott jelre egyszerre elengedik a lufikat. Gyönyörű látványt nyújt mindkét verzió, de mindenképpen gondoljunk a környezet védelmére!