FEHÉR PÉTER, A BŰVÉSZ – CEREMÓNIAMESTER
Profi ceremóniamester az esküvőtökre – mert kell Nektek

A meghívó

Mi kerüljön a meghívóra?

A meghívó – amellett, hogy régi szokás ilyet adni – a szükséges tudnivalók megosztására szolgál azokkal, akikkel együtt szeretnétek ünnepelni életetek egyik legszebb napját.

A legfontosabb információk egy esküvői meghívón: a jegyespár vezeték- és keresztneve, a nagy nap dátuma, a szertartások pontos címe (akár kis térképet nyomtatva mellé), és pontos kezdési időpontja. (Igen, a vezetéknevet is érdemes odaírni, azok kedvéért, akik nem annyira közeli rokonok/ barátok/ ismerősök, hogy feltétlenül tudják a pár „másik felének” vezetéknevét, de nem annyira távoli rokonok/ barátok/ ismerősök, hogy ez ne érdekelje őket.)

Azokkal a vendégekkel, akiket a lakodalomba is vártok, természetesen annak a helyszínét, és a vendégvárás illetve vacsora kezdetét is tudatni kell. Ezt a meghívón is fel lehet tüntetni, de talán még elegánsabb, ha egy külön kártyára kerülnek rá ezek az információk, amit csak a vacsorára meghívottak kapnak meg. Akár a menü is rákerülhet a meghívóra vagy külön kártyára.

A praktikus információkon felül a legtöbben választanak egy idézetet is, amiről úgy érzik, hogy a legjobban kifejezik az ő érzéseiket, elképzelésüket az esküvőről, a házasságról.

Mit kértek nászajándékba?

A legújabb trendek szerint ma már a meghívón jelzik a vendégeknek, hogy a házasulandók mit szeretnének nászajándékba kapni. Ezt lehet viccesen rímekbe szedve vagy prózában közölni.

Régebben a násznép különböző hasznos tárgyakkal járult hozzá az ifjú pár közös életének indulásához. Ezt még tetézték a menyasszonytáncnál bedobott pénzzel. Ma már a legtöbben évek óta együtt, közös háztartásban élnek a házasságkötés előtt. Ezért nem tárgyi nászajándékot, hanem inkább anyagi hozzájárulást kérnek. Még pár éve is hallottam vendégeket ezen megbotránkozni, de mára teljesen elfogadottá vált, hogy fritőz helyett „bélelt borítékot” visznek a vendégek nászajándékba.

Lehet még kérni érvényes lottószelvényt vagy kaparós sorsjegyet is, „belépőként” a lakodalomba.

Hol rendeljük meg a meghívót?

Mint minden esküvőhöz köthető szolgáltatásnak, a meghívó elkészítésének is vannak nagyszerű szolgáltatói; a különböző esküvős csoportokban és az interneten jól lehet ezekről tájékozódni.

Ma már sokan a Távol-Keletről rendelik meg a meghívókat. Ebben az esetben érdemes még körültekintőbbnek lenni; nemegyszer hallottam olyanról, hogy az ékezetes karaktereket nem tudták jól kinyomtatni, vagy hogy nem pontosan a kért szöveg kerül a meghívóra. Ha nagyon ki van számítva az idő és egy távoli országból hibásan érkezik meg a meghívó, már nem lesz időtök arra, hogy javítást kérjetek. Itthon még akár az utolsó pillanatban is lehet idő a javításra.

Akárhonnan rendelitek is meg a meghívókat, mindenképpen szánjatok időt a helyesírás és az információk ellenőrzésére. Kérjetek próbanyomtatást, amit betűről betűre újra nézzetek át. Többször is. Ha minden stimmel, akkor adjatok engedélyt a többi nyomtatására, és őrizzétek meg a mintapéldányt. És igen, az elkészült meghívókat ismét ellenőrizzétek.

A meghívó stílusa ezerféle lehet. És ez a stílus, csakis rajtatok múlik, de ez már egy másik cikk témája lehetne.