FEHÉR PÉTER, A BŰVÉSZ – CEREMÓNIAMESTER
Profi ceremóniamester az esküvőtökre – mert kell Nektek

Az esküvői torta és aprósütemény

Mint ceremóniamester, hétről-hétre fantasztikus tortakölteményekkel van szerencsém találkozni és felkonferálni azokat.

A menyasszonyi torta az egyik „legszínpompásabb” esemény a lakodalomban. Ezt még mindenki igyekszik megvárni, hiszen ekkora, díszes tortát nem mindennap lát az ember. Hogy ki honnan rendeli meg az ízlés dolga és pénztárcafüggő, hiszen az egész országban rengeteg cukrászda készít ilyen hatalmas finomságokat meglehetősen eltérő árakon.

Sokszor teszik fel a kérdést, hogy hány szeletes torta kell a lakodalomba. Legjobb tudásom és tapasztalatom szerint pont annyi szelet kell, ahány vendég van. Esetleg érdemes felfelé kerekíteni.

A másik gyakori kérdés, hogy mikor hozzák be a tortát, ami tájegységfüggő. Voltam már olyan helyen (Kiskunság), ahol közvetlenül a vacsora után, de jellemzően 22.00-23.30 között szokás tálalni a tortát.

Szintén fontos, hogy milyen zenei aláfestés legyen a torta behozatalakor, ezzel fokozva annak hangulatát. Érdemes rajta elgondolkodni és megbeszélni előre a zeneszolgáltatóval. Semmiféleképpen nem javaslom a „Mici néni két élete” című film betétdalát, melynek refrénje nagyon jól ismert dallam és szinte mindenki ismeri (jaj de jó, a habos sütemény). Szépen el is terjedt „tortazeneként”, pedig ez a dal nagyon nem a boldogságról szól!

Az, hogy a tortán lesz e tüzijáték, az csak rajtatok múlik, de ajánlott, hiszen amíg szórja a csillagokat, addig szól a zene és lehet készíteni a szebbnél szebb fotókat.                                                Manapság már nem csak arra kell figyelmet fordítani, hogy milyen ízesítésűek legyenek a torta különböző szintjei, hanem arra is, hogy a vendégek közül ki milyen édességet fogyaszthat. Rengeteg verzió létezik (cukormentes, tejmentes, laktózmentes, tojásmentes, mesterséges adalékanyag nélkül, vegán stb.). Tájékozódjatok a torta és aprósütemények megrendelése előtt, hogy van-e a vendégek között olyan, aki nem fogyaszthatja a hagyományos eljárással készült sós és édes süteményeket.

Az aprósütemények, sós és édes, az egész napot végigkísérik. Mindig van belőle kirakva az asztalokra, vendégvárástól egészen reggelig, amikor az utolsó vendég is pihenni megy. Itt is vegyétek figyelembe, hogy a vendégek között van-e olyan, aki valamilyen süteményt nem fogyaszthat 

Mennyi aprósütemény kell egy esküvőre?                          A különböző vélemények miatt, erre a kérdésre nem könnyű a válasz. A legegyszerűbb számítás szerint, 10 vendégre számoljunk 1kg-ot. Amennyiben kisebb esküvőt tervezünk, aminek éjfél előtt vége lesz, akkor a végeredményből vonjunk le 1 kg-ot. Ebben az esetben, 90 főre kell, 9 kg-1 kg = 8 kg. Akkor, ha várhatóan éjfél után is maradnak a meghívottak, adjunk hozzá 1kg-ot. Szintén 90 főre számolva, 9 x 1 kg + 1kg = 10kg A fenti számítás szerint egy 90 fős lakodalomba, ami várhatóan hajnali 4.00-kor fog véget érni, 10 kg sós és 10 kg édes süteményre lesz szükség.

A mellékelt aprósütemény fotókat a Majomkenyér Kft. bocsátotta a rendelkezésemre. Ők, mindenféle aprósüteményt el tudnak készíteni. Nézzetek szét náluk és keressétek őket bizalommal.

http://www.majomkenyer.hu/